Podsjetnik na poštansku marku Crveno jezero iz 2007. godine

Poštanske su marke jedinstveni atribut državnosti svake zemlje. Hrvatske poštanske marke već sedamnaestu godinu promiču hrvatske vrijednosti koje su duboko ukorijenjene u europsku kulturu i tradiciju.

Marke su stoga najmanji, ali i najučinkovitiji promotori Hrvatske, čija baština na poštanskim pošiljkama stiže u najudaljenije kutke našeg planeta. Tako i Crveno jezero, najpoznatiji prirodni fenomen koji su prepoznali filatelisti i ljubitelji maraka, putuje diljem Hrvatske i svijeta. Od 35 maraka izdanih u 2007. godini, najveći broj glasova osvojila je prigodna poštanska marka u bloku Crveno jezero, nominalne vrijednosti 10 kuna.

Time je proglašena najljepšom poštanskom markom, a autorsko je djelo renomiranih zagrebačkih dizajnera Orsata Frankovića i Ivane Vučić, dok je kao predložak korištena fotografija Luke Kolovrata, snimljena iz zraka. Inicijativu za tu marku pokrenula je Turistička zajednica Imotski. Budući da je Hrvoje Lončar, Imoćanin, u to vrijeme bio direktor marketinga u Hrvatskoj pošti, posebno je ponosan na to što je upravo pod njegovom ingerencijom marka Crveno jezero izdana i proglašena najljepšom markom u Hrvatskoj za 2007. god.

Iz knjige „Imotske modre vode“ autora Maje Delić Peršen i Luke Kolovrata