Pučka i građanska škola

Grad Imotski je među prvim gradovima u Dalmaciji dobio školsku zgradu davne 1911. godine zaslugom istaknutog narodnog zastupnika u Dalmatinskom saboru i Carevinskom vijeću prof. Virgila Perića  i načelnika Imotskog Josipa Tripala. Sam Perić blagoslovio je i otvorio školu 4. listopada 1911. godine i tada je održao slavni govor O pučkoj prosvjeti.

Cijelom dužinom sjevernog pročelja zgrade stajao je natpis: „Pučka i građanska škola“. Uz oba ulaza postavljene su spomen-ploče s latiničnim i glagoljskim natpisima. Na desnoj je ispisano: „Skrblju Općine i ljubitelja prosvjete, svečano blagoslovljena i otvorena dne 4. listopada 1911.“, a na lijevoj: „Ljubeznoj mladeži u milom zavičaju, temeljni kamen postavljen 1890.“.

Osnažene tim riječima, generacije imotskih učenika otiskivale su se u život. Škola je danas obnovljena i otvorena učenicima obližnje Osnovne škole „Stjepan Radić“, kojoj je formalno pripala. Nada da će škola nakon obnove nositi ime svoga zaslužnog utemeljitelja prof. Virgila Perića nije se ostvarila.

(Tekst preuzet iz knjige “Imotski u razglednici”, autorica Maja Delić Peršen i Suzane Budimir.)