Slika Gospe od Anđela

Kako nam svjedoči u jednom spisu fra Stipan Vrljić, pred oslobođenje Imotskog i krajine od Turaka, u Imotskom je bila samo jedna katolička obitelj, u Glavini dvije. Turci su imali glavnu džamiju u Imotskom na vrhu Skalina, na Bazani. U Topani nije bilo džamije. Imotski je pao u kršćanske ruke 31. srpnja 1717. godine. Proslava se obavila dva dana kasnije, 2. kolovoza, na svetkovinu Gospe od Anđela.

Odmah je, u donjem dijelu tvrđave sazidana crkvica, posvećena Gospi od Anđela. Fratri  su dali naslikati Njezinu sliku milostinjom sakupljenom od vjernika. Naslikao ju je nepoznati majstor na tri sastavljene daščice. Prikazuje Gospu kako je anđeli  unose u nebesku slavu. Veličine je 80 x 60 cm.
Slika je stala u niši iznad oltara. Župnik, Imoćanin, fra Jerolim Bauk, radi tjesnoće, napustio je 1778. godine staru crkvicu i nadomjestio ju je današnjom. To je ujedno bila župska crkva vojničkog osoblja u Tvrđavi. Njome su se služili i vjernici sve do gradnje druge župske crkve za civile. Ta je posvećena svetom Franji i otvorena za bogoslužje 1736. godine.

Iako je ta crkva dobila na dar iz Venecije, od fra Filipa Grabovca, sliku Gospe od Zdravlja, fratri su nastojali sliku Gospe od Anđela prenijeti u novu crkvu. Razlog je bio Porcijunkulsko oproštenje, radi kojeg je narod iz čitave krajine dolazio na ispovijed. Osim toga, željeli su da ta draga Prilika bude bliže pobožnom puku.

Fra Šimun Gudelj, kroničar samostana, zapisao je slijedeće: „ Na dan 2. augusta, to jest na Gospu od Anđela, budući oni dan oružje principovo osvojilo ovu Forticu, ter imade skoro 12 godina da se poče činiti procesion u crkvi od Fortice s prilikom Gospinom, koja bi proviđena lemozinom  od kršćana ovoga Varoša. Nami bijaše velika muka oni dan ostaviti ispovidanje mnoštva od puka, a otići  u Forticu činiti rečeni procesion. Ovo dopusti ista Divica  Marija Priuzvišena da priuzvišeni gospodin đeneral Anlise Marin učini jedan terminacion da ovi procesion imade se činiti u ovoj našoj crkvi s. Frane, i ovi teminacion bi potvrđen od inkvizitura od Štata. Ovo, daklen, na 14. mlađa 1795. dan od Uznesenja Isusova na nebesa, bi prinesena rečena prilika B.D. Marie iz Fortice ovdi u ovu crkvu s velikim poštenjem, budući da gospodin kolunel Francesco Danese metnuo krajinu na oružje, ter s plemenitim načinom dospi ovo bogoljubno dilo od prinesenja rečene Gospine prilike iz Fortice u ovu crkvu sv. Oca Franćeska. Ovo, daklen, ove godine 1795. bi prvi put rečeni procesion u crkvi i tako imade sliditi i napredak.“

Vjernici i crkvinarstvo nisu bili zadovoljni da Gospina slika stoji u crkvi sv. Franje. Nastale su razmirice, žalbe i tužbe. Upraviteljstvo Dalmacije dekretom od 14. lipnja 1826. godine odredilo je da slika Blažene Djevice ostane zasada na mjestu  gdje se nalazi. Gvardijan i župnik fra Ante Perić, 7. kolovoza 1850. godine žali se biskupskom vikarijatu u Makarsku o neredima, koji su izazvani te godine na Gospu od Anđela u Imotskom. Slavilo se na Topani, posebice u crkvi svetog Franje. U izvještaju Muzzia Tommasinia, povjerenika Okružnog poglavarstva u Splitu, 1826. godine stoji da se krajina za vrijeme kuge 1815. stavila pod zaštitu Gospinu i da je Imotski bio pošteđen od strašnog biča.
Kad se 1863.godine počela zidati nova crkva sv. Franje, slika milostive Gospe od Anđela prenesena je ponovo u svoju crkvicu na Topani. Tom prigodom prodan je Gospin dolac Stipi Poštenjaku, a novac utrošen na gradnju nove crkve. Udovica Poštenjakova preudala se za Jelavića. Dio Poštenjakove baštine dala je Jelavićevoj djeci. Od tada su počeli Gospin dolac nazivati Jelavića dolac. Stariji se svijet uvijek držao originalnog naziva Gospin dolac.

Gvardijan fra Mijo Kotaraš uputio je općinskom upraviteljstvu dopis 28. srpnja 1902. godine. U njemu stoji: „Odlučio je samostan na dan Gospe od Anđela zavesti svečanu procesiju sa slikom Divice Marije,  što će doistine rado biti pozdravljeno od našeg puka. Pošto je dan Gospe od Anđela dan ujedno narodni posebno je čast pozvati to ugledno upraviteljstvo, da bi na izgled puku prisustvovalo svečanoj procesiji i svetoj misi koja će započeti u 10,30 sati prije podne“.

Procesija se držala sa slikom Gospe od zdravlja sve do 1945. godine. Dan prije, općinsko upraviteljstvo bi upriličilo na svoj trošak svečanu iluminaciju Topane. Do kasno u noć slavio je čitav Imotski uspomenu na davne pobjede uz glazbeni koncert.
Godine 1967. kad se slavila 250. obljetnica pobjede nad Turcima, Gospina slika s Topane svečano je sačekana pred crkvom svetog Franje od čitave krajine. Za procesiju nije se dobilo dopuštenje. Ponovno je vraćena u crkvicu na Topani. Godine 1989. radi provale u crkvicu od raskalašene mlađarije, slika je prenesena u crkvu svetog Frane i čuva se u samostanskoj kapeli. Originalna slika Gospe od Anđela obnovljena je 1988. godine u Splitu u umjetničkoj radionici regionalnog Zavoda za zaštitu starina. U novoj, našoj, Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, ponovno je u procesiji 1991. godine predvođena nadbiskupom msgr. Antom Jurićem, mnogim svećenicima, u pratnji velikog broja naroda svečano prošla ulicama Imotskoga. Na Topani je nadbiskup služio misu i propovijedao. Opet u procesiji je Gospina slika vraćena u crkvu svetog  Franje. Slično je bilo, ali bez nadbiskupa, prošle 1992. godine.

2016. godine, općinsko poglavarstvo proglasilo je dan Gospe od Anđela, zastupnice Imotskog i cijele krajine, narodnim blagdanom općine Imotski. Vraća se Majci Božjoj stara slava imotskog puka. Neka nas blagoslovi Bog po zagovoru Blažene Djevice Marije!

Tekst: fra Vjeko Vrčić